Post Image
By ufukerdogmusApril 8, 2009In HaberselParasal

Deliye Her Gün Bayram; İşçiye, Çiftçiye Bayram Haram.

090408-1mayis11

Az önce güncellenen bir haber ile, geçen seneki 1 Mayıs olaylarının anısı hortlamak üzereyken, birden umutlanıverdim. Habere göre Başbakan Erdoğan 1 Mayıs’ın resmi tatil olması ile ilgili görüşmelerin sinyalini vermiş (Bkz. haberin tamamı). Haberde kesin bir tavır bulunmasa da, ilgili görüşmelerin başlaması bile umut verici bir gelişme olarak beni sevindirdi. 24 saat içerisinde bu görüşmenin sonuçlarını görmüş olacağımızı umuyorum.

1 Mayıs’ın TEKRAR resmi tatil ilan edilmesinin ne kadar önemli olduğunu 1 Mayıs haftasında yazmayı düşünüyordum. Bu sayede biraz daha erken değinmiş oldum.

Dünya’da bir çok ülke halihazırda 1 Mayıs’ı “İşçi Bayramı” olarak resmi tatil ilan etmiş durumda. Çoğu ülkede bizdeki kadar etkin toplantılar ve kutlamalar olmasa bile, ismi konmuş olması bile bir adımdır. Gerçi akla hemen bunun bir rüşvet olduğu fikri gelse de, bardağın boş tarafını işaret etmekten veya paranoyaklaşmaktan öteye geçmez bu varsayım.

Türkiye’nin Özal döneminden beri uyguladığı gelişme politikaları hep ekonomi ağırlıklı, sermaye çekme ve büyütme temelli oldu. Bu süreçte apolitikleştirilmiş toplumumuz dahilinde de defalarca çalkantılar yaşadık fakat her nedense olayların siyasi yönlerinden çok parasal boyutlarına odaklandık. Olaylara bakış açımız resmen evirildi ve ekonomiye çevirildi.

Uzun süredir sürdürülen ekonomi temelli devlet politikamızın aksine, bana göre kalkınmanın temelini üretim oluşturmalıdır. Çünkü, hayatın temeli üretimdir. Türkiye, bu konuda özel imkanlara ve kaynaklara sahip sayılı ülkeden birisi olmasına rağmen, yıllardır bu fırsatları değerlendirmeyi değil de başkalarının yöntemlerini denemeyi ısrarla tercih etti. Bu noktada Atatürk’ün Türk toplum yapısının ve coğrafyasının tarım ve üretim ağırlıklı büyümeye olan yatkınlığı ile ilgili fikirlerini hatırlıyorum ve ileri görüşüne bir kez daha hayran kalıyorum. Bana göre bugün de 85 yıl öncesinde olduğu gibi, Türkiye’nin kalkınmasındaki temel öğe üretim, üretimindeki temel madde de tarım olmalıdır.

Bu sebeple yeri gelmişken belirtmek istiyorum ki “1 Mayıs İşçi Bayramı” zamanla oluşturacağını umduğum “işçi” kültürü sebebiyle hayati önem taşır. Aynı şekilde çiftçilerin TEKRAR sendikalaşması da bu bağlamda ikinci madde olarak aklımda, fakat bu konuda henüz hiçbir yaklaşım göremedik. Başbakan’dan bir güzellik de bu şekilde gelse hoş olmaz mı? (Çiftçi Sendikası 2009 Mart ayında kapatılmıştı)

1 Mayıs İşçi Bayramı’nın resmi tatil olması ile ilgili gelişmeler için Perşembe akşamını dört gözle bekliyorum…