Post Image

MGK'yı Değiştirelim… Ama Nasıl?

Cumhurbaşkanı Gül, MGK toplantılarına anamuhalafetin de katılmasını önermiş (bkz. haber). Ana muhalefette ise her zamanki gibi Mustafa Özyürek alışkanlıktan olsa gerek bu öneriye muhalefet etmiş (bkz. hatalı muhalefet tavrına son örnek) sonra diğer akl-ı selim CHP üyeleri onu sakinleştirmiş olsa gerek ki CHP bu öneriyi değerlendirmeye karar vermiş (bkz. haber).

Bu sırada MHP’den, DTP’den, özetle halkın diğer %30 küsürünü temsil edenlerden bahseden yok. Halbuki bu oran CHP’nin temsil oranından daha büyük.

Sözde “demokrasi” söylemleriyle yapılan konuşmalar, getirilen öneriler ısrarla popülist olmaktan öteye geçmiyor. Alan memnun satan memnun olduğu zaman da kimse bu ayrıntılardan bahsetmiyor.

.

Öte yandan MGK’nın özelliği ve yapısı hakkında tartışılması gereken öncelikli konu bu mudur? MGK’nın gereksiz kalabalığından kurtulmak yerine, kurula konuyla gerçekten birebir ilgisi olan bakanları da eklemek yerine, kurula katılan kişilerin yapılacak açıklamalar üzerinde itiraz ve onay yetkisi olması yerine kalkıp muhalefeti kurula sokmak popülizm değilse hangi akla hizmettir?

Ayrıca MGK’ya ne kadar fazla “gereksiz” kişi girerse, gizlilikten, dolayısıyla “güvenlik” kurulu olmaktan o kadar uzaklaşacaktır. Bu ayrıntıyı da hesaba katmak, gerekirse bu şekilde bir “güvenlik” kuruluna ne kadar gerek olduğunu da tartışmaya katmak gerekir.

.

not: MGK hakkında Fatih Altaylı’nın 27 Ağustos 2009 tarihli “MGK’yı değiştirelim” yazısını lütfen okuyun.

2 Comments

  • Ovgu

    October 19, 2009 at 3:53 pm

    Mustafa Özyürek de bu hadiseye muhaledet ederken senin argümanlarını sunmuştu ki mantıksız gelmiyor kulağa. Şöyle ki; muhalefet liderinin veto hakkı olmayacak. Böylece katıldığı her toplantıdan çıkan her sonucu onaylamış imajı doğacak.
    Çok da muhalefet için muhalefet değil yani yapılan…

  • Ufuk Erdoğmuş

    October 19, 2009 at 4:38 pm

    Doğru dedin…

    Mustafa Özyürek örneği üzerinde durmuş gibi olarak sanırım yanlış yapmışım. Keza Mustafa Özyürek’in özel bir itici ve kışkırtıcı muhalefet tavrı var bana göre.

    Siyasette maalesef vatandaş da kim doğru söylüyor diye bakamıyor. Doğruyu söylerken, aynı zamanda doğru şekilde de söylemek gerekiyor.

    Özyürek bir yana dursun, bakalım kendi aralarında konuşup ne diyecekler. Ama muhtemelen aynen itiraz edecekler bir şekilde. Muhtemelen çoğu söyleyecekleri doğru olacak. Ama yine muhtemelen “muhalefet için muhalefet” imajı doğacak vatandaşta.

    Sonunda da olay yine asıl mesele, yani “MGK’nın nasıl olması gerektiği” olayından çıkacak, CHP-Gül, CHP-hükümet olayına dönecek. oh ooh, evlere şenlik.

    Umarım CHP sırf bizi değil herkesi alın der.
    .
    Ayrıca bunu da yeri gelirse yeni anayasa ihtiyacına bağlayacakları açık.