Post Image
By ufukerdogmusFebruary 20, 2009In ParasalSiyasal

"Para" Yazı Dizisi 1: Para Nedir?

Para nedir?

Bu sorunun tabulaştırılmışlığı üzerine sayısız yazıyı, eleştiriyi ve tartışmayı bulabilirsiniz. Tüm bu tartışmaların ortak noktasının “para” kavramının en kutsal, en büyük tabulardan bile daha az değinilir olması.

Okullarda “para” nereden gelir, “para” kim tarafından basılır, “para” neye karşılık gelir anlatılmaz. Televizyonda dinozorlarla veya böceklerle ilgili belgesele rastlarsınız, kara delikler veya astral seyahat ile ilgili belgesele rastlarsınız, felsefi veya politik tarih içeren belgeselleri bulabilirsiniz… Ama hiçbir yerde “‘para’ nedir?”, “nereden gelmiştir?”, “nasıl bugünkü haline ulaşmıştır?” sorularına cevap bulamazsınız. Bize “para” ile ilgili bilgi asla sunulmaz.

En büyük yanılsamamız “para” dendiği zaman bahsedilen olguyu, Anadolu’da ilk kullanılmaya başlandığı zamanki haliyle aynen kullandığımızı sanmamız. Terimlerin birbirine geçmesi veya geçirilmesi ile öyle güzel kafamız karışmış ki, “para” gibi genel bir terim artık bizim için “değer” ifade eden herhangi bir şey olabilir.

Bugün kullanılan anlamıyla “Para”, DEĞERSİZDİR.

İlk çağlarda takas yerine değerli madenler, taşıma kolaylığı açısından ufak parçalara ayrılmış madeni bilyeler, boncuklar veya hayvan tüyleri kullanılırdı. İlk çağlarda kullanılan ilk para örneklerinin bugünkü karşılığı sözlük anlamıyla “banknot” oluyor. Banknot, somut olarak altın veya gümüş karşılığı, gerçek ve elle tutulur bir değeri olan belgedir. Çağdaş Türkçe sözlük anlamıya “para” ise, İngilizce “Legal Tender” dedikleri terim yerine kullanılır. Bunun Türkçe karşılığı “Yasal Borç” veya “Yasal Ödeme” şeklinde olabilir, İngilizce’si de aynen çevirisi gibi pek bir anlamsızdır. Özetle yalnızca yasalarla korunan “borçlanma belgesi” olarak kullanılır günümüz iktisadi düzeninde “para”.

Türkiye, Avrupa, ABD gibi belli başlı bizi “ilgilendiren” ekonomik kaynakların hepsi bugün banknot sistemi yerine para sistemini kullanır. Bu sistemde ilginç bir denklem yasalarla korunur ve asla kimseye anlatılmaz:

Para = Borç

Halbuki biz ne sanıyoruz? Para = Değer… Bu yanılsama eski sistemden kalma bir alışkanlıktır. Artık yeni ve yasal ismiyle bakarsak bu denklem şu şekildedir:

Banknot = Değer

İktisat Sözlüğü açın bakın, karşınıza çıkacak anlamlar bunlardır. Banknot, altın veya gümüş karşılığı olan, değer taşıyan para birimleri için kullanılan terimdir. IMF’ye üye ülkelerde “banknot” sisteminin kullanılması yasaklanmıştır.

Üzerinde kitaplar yazılabilecek bu konuya yalnızca giriş yapmak istediğim bu yazıda özetle temel terimlerden bahsetmek istedim. Lütfen gelecek yıllarda her zaman aklınızda olsun; Türkiye’de gerçek anlamda “değer” taşıyan “banknot” kullanılmıyor. Türkiye’de de “para”, çoğu ülkede olduğu gibi, yalnızca borçlanmanın belgesi olarak, hiçbir somut değer taşımadığı anlamıyla kullanılıyor.

Yani:

Cebimizdeki “para”, çalışmamızın “değer”ini değil, elimizde tuttuğumuz “borç” miktarını belirtir.

Devamı için:

“Para” Yazı Dizisi 2: İstikrar ve Asli Önemi

“Para” Yazı Dizisi 3: Enflasyon (Asıl Canavar Kim?)

“Para 4: Faiz (Sondan Bir Önce)

“Para” Yazı Dizisi 5(son): Bankacılıkta Yasal Kalpazanlık

.

Daha fazla temel bilgi için kolay izlenebilen ama maalesef İngilizce olan şu belgeseller izlenebilir:

Zeitgeist Serisi (Özellikle Addendum)

Money as Debt

Money, Banking and the Federal Reserve

5 Comments

  • şeyma

    March 21, 2009 at 7:27 pm

    daha kısa olmalıymış o zaman daha güzel olurdu

  • Ufuk Erdoğmuş

    March 21, 2009 at 8:34 pm

    Aslında 4 yazının da kendince 5. yazıya bağlanmak için bir görevi var. Her yazı kendi içinde ayrıca kısaltılabilir belki. O da benim halen üzerinde çalıştığım yazı tekniği zaten.

    Özetle haklısın, yazma ustası olmadığım için fazladan aldığım zaman dolayısıyla da özür dilerim 😉

  • ramazanuzel61

    March 22, 2009 at 9:19 am

    merhalar
    pardizsinin 4 arızalı liki ptlak galiba ban mi olrak müsait olduunuzda aarmısınız.
    eşekkürler.

    yazılarınız çok güzel.

    elinize sağlık

  • Ufuk Erdoğmuş

    March 22, 2009 at 11:29 am

    Yorumlar ve uyarı için teşekkür ederim. Bir ara 4. yazının adını kısaltmıştım, bağlantı adresi de değişmişti dolayısıyla. Şimdi düzelttim.

    Yazılar da afiyet olsun 😉

  • para

    April 17, 2010 at 1:34 am

    çok faydalı bir paylaşım olmuş teşekkürler.