Post Image
By ufukerdogmusMarch 20, 2009In Siyasal

Zeitgeist – Zamanın(Çağın) Ruhu: İzleyin, İzlettirin.

Doğrudan, iyiden ve güzelden de bahsetmek gerek. Aylardır kendim inceleyerek emin olmak üzere bu paylaşımı ertelediğim için öncelikle özür diliyorum.

Kesinlikle izlenmesi gereken 2 filmi ve arkasındaki hareketi nihayet paylaşma vakti geldi.

.

Dünya’ya bir bakın. Değişim geliyor, nasıl olacağı henüz net olmayan büyük bir değişim. Bilimsel olarak da, sosyolojik olarak da, ideolojik olarak da… Nasıl olacağı da bizim elimizde.

(burada 4 paragraf yazı vardı, sildim. Sadede geleyim hemen diye)

www.zeitgaistmovie.com adresindeki ilk belgesel ile başlayan, bir günde en çok izlenme rekorunu kırarak ilgi toplayan, ardından ikinci film ile sonuca yönelen bir hareket başladı. “The Zeitgeist Movement” (Zamanın Ruhu Hareketi) gerçekten adına yaraşır şekilde bağımsız bilgi ve iletişim çağının bağımsız fikirlerinin ilk somut meyvesi.

Hareketi bir yana bıraksanız bile, bu iki filmi izlemeye vereceğiniz vakit, özellikle İngilizce’niz yeterli ise, kazanacaklarınızın yanında devede kulak kalacaktır. Israrla tavsiye ediyorum.

Ayrıntıya girmeden, bu konuda herkesin kendi fikrini kendi edinmesinden yana olduğum için, yalnızca elimdeki kaynak adresleri paylaşacağım şimdilik:

Zeitgeist (Türkçe altyazılı): Hristiyanlık sömürüsü, ekonomik yapı ve Irak savaşının perde arkası

Zeitgeist: Addendum (Türkçe altyazılı): Ekonomik yapı, daha henüz kriz büyümeden eklenmiş olan “kriz kaçınılmazdır ve birilerinin işine gelir” bölümü ve olası yeni düzen fikri

15 Mart 2009 Büyük New York Buluşması’nın New York Times gazetesinden haberi

İnternette aratarak Zeitgeist ile ilgili sayfalar bulunabilir. Zeitgeist Movement sayfası ayrıca var. Facebook’ta Zeitgeist ve Zeitgeist Türkiye ve Zeitgeist Harekatı grupları var. Bir bakın, yeni belgeseller, yeni fikirlerle en azından bir başlangıç olsun.

.

not: Bir de üyeler için “orientation movie” var, o da henüz yalnızca İngilizce.

2 Comments

  • Ufuk Erdoğmuş

    June 18, 2009 at 3:08 pm

    Yazını okudum, önemli kısımları es geçip sanki ucundan dokunduğu yere takılmışsın gibi geldi.

    Projenin uygulanabilirliği değil, verdiği mesaj önemli bana göre. Bugün şartlarıyla neredeyse imkansız olması konu hakkında kafa yormamızı anlamsızlaştırmaz.

    Ayrıca projenin sunduğu seçim dinsizlik değil, inanç özgürlüğü ve bireysel inanç temeline dayanıyor. O kısmı tekrar incelemeni öneririm. Temelinde “laiklik” kavramının dini kurumlar eleştirilerek güncellenmiş hali diyebiliriz.